Boekhouder of accountant?

Het maken van de juiste keuze

Waarom kiezen voor een boekhouder in plaats van een accountant?

Wie moet uw financiën beheren? Een uitbestedingsdilemma

Uw bedrijf is uw geesteskind, het resultaat van talloze slapeloze nachten, opofferingen en zwaarbevochten overwinningen. U heeft er bloed, zweet en tranen in gestoken, dus het idee om een deel van de verantwoordelijkheid aan iemand anders over te dragen, kan ronduit angstaanjagend lijken. Natuurlijk kunt u proberen alles zelf te doen, maar tegen welke prijs? De stress, de burn-out, de gemiste kansen – dat zijn allemaal reële risico’s. Uitbesteding is daarom een goed idee, vooral als het om boekhouden gaat. Maar kiest u dan voor een boekhouder of administratiekantoor of voor een accountant?

Boekhouder vs. accountant: het verschil

Voor u als ondernemer is het cruciaal om het onderscheid tussen een boekhouder of administratiekantoor enerzijds en een accountant anderzijds, te begrijpen. Beide functies delen immers vergelijkbare doelen, maar ze ondersteunen ze verschillende fasen van het boekhoudproces.

“Een boekhouder is als uw financiële partner, terwijl een accountant zich richt op controle. Uw keuze bepaalt de koers van uw bedrijf.”

Een boekhouder registreert en classificeert de dagelijkse financiële transacties van een bedrijf, zoals verkoop, salarisbetalingen en het voldoen aan rekeningen. Hun focus ligt op nauwkeurige registratie en samenvatting van gegevens, met minder nadruk op het interpreteren van de gegevens en de analyse ervan.

Aan de andere kant bouwt een accountant voort op de informatie die door de boekhouder wordt verstrekt. Ze bekijken doorgaans financiële overzichten die zijn voorbereid door een boekhouder, interpreteren, verifiëren of bevestigen die informatie, stellen rapporten op en delen advies en aanbevelingen op basis van hun bevindingen. Accountants mogen accountantsverklaringen afgeven, in tegenstelling tot boekhouders. De titel “Accountant” is beschermd en kent twee categorieën: AA (Accountant-Administratieconsulent) en RA (Registeraccountant). AA vereist een HBO-opleiding accountancy en aanvullende praktijk- en theorieopleiding, terwijl RA een universitaire opleiding en verdere praktijk- en theorieopleiding vereist.

De gegevens die zijn vastgelegd door de boekhouder vormen de basis voor het advies van de accountant aan het management en uiteindelijk voor de algehele financiële gezondheid van het bedrijf.

Ook het beste uit uw bedrijf halen?

Maak de beste keuze

Waarom een boekhouder kiezen in plaats van een accountant?

Het inschakelen van een boekhouder of administratiekantoor biedt verschillende voordelen ten opzichte van het inhuren van een accountant. Laten we eens kijken naar enkele van deze voordelen die kunnen bijdragen aan een soepelere financiële reis voor jouw bedrijf.

Een boekhouder is een verstandige keuze

Bent u op zoek naar een goede boekhouder in Enschede? Met CF Experts maakt u een verstandige, betaalbare keuze. Maak nu een vrijblijvende afspraak. We maken graag kennis met u.